Arctic Race of Norway

Arctic Race of Norway er et landeveisritt som arrangeres i Nord-Norge på årlig basis, som en del av UCI Europe Tour. Det er et profesjonelt internasjonalt sykkelritt med flere etapper og har siden 2015 vært rangert som et 2.HC-ritt. Det betyr at det har nest høyeste internasjonale nivå og Europas proffsyklister møter utvilsomt eksotiske omgivelser under Arctic Race.

Lokaliteten er ulik fra år til år, men er alltid i et av de tre nordligste fylkene. Det startet på Andørja i 2013. Her hadde de allerede hatt sitt eget lille sykkelritt, Tour de Andørja i noen år, og det var de samme miljøet som søkte om å gjennomføre Arctic Race. Kommunen sa ja, penger ble bevilget og det nordnorske eventyret var i gang.

Historie

Aller første etappe-start gikk for seg i Bodø august 2013, mens den fjerde og siste etappen samme år endte i Harstad. Det var en stor begivenhet som ikke akkurat ble mindre populær av at vi fikk en nordmann på øverste pallplass. Thor Hushovd vant både 2. og 4. etappe og endte med beste plassering foran nederlandske Kenny van Hummel.

I 2014 var det arktiske landeveisrittet flyttet enda lenger nord, så langt nord som det var mulig å få det faktisk. Første etappe startet i Hammerfest og endte spektakulært på Nordkapp. Den siste etappen samme år ble avsluttet i Tromsø. Også i årene etter har kommunene i Nordland, Troms og Finnmark fortsatt å veksle på rollen som vertskap.

Arctic Race 2019

Årets ritt vil gå for seg i Lofoten. Det finnes knapt et sted i Norge med mer fotogen natur, så her er det duket for eventyrlige bilder når Artic Race of Norway skal dekke sendeflatene rundt i verden. Og det var også noe av tanken bak i utgangspunktet, å få vist fram Nord-Norge til utenlandske seere og få inntekter tilbake i form av turisme.

Etappene vil være som følger: Å til Leknes, Henningsvær til Svolvær, Sortland til Storheia og Lødingen til Narvik. Totalt skal 693,5 km tilbakelegges på fire dager. Daglig leder Knut-Eirik Dybdal er svært fornøyd med planlagte ritt og miksen av deltakere som kommer for å delta. Det vil være både kjente verdensmestere og sterke norske utfordrere som kjemper om plasseringene.

Nye Storheia Arena tas i bruk

Spesielt den tredje etappen mellom Sortland og Storheia har arrangørene store forventinger til. Etappen kalles dronningetappen og det er ikke uten grunn. Vår sporty dronning har alltid vært glad i fjellene i Vesterålen, og naturen her er da også en majestet verdig. Hadsel kommune har lenge hatt en ambisjon om forbedre fjellets tilgjengelighet på en bærekraftig måte og det kommer Arctic Race til gode.

Rittet får æren av å være blant de første arrangementene på nye Storheia Arena. Å nå toppen av Storheia kommer til å bli den tøffeste etappen i rittets historie med mye stigning, men det har også potensiale til å oppnå høy status og bli en klassiker. Thor Hushovd mener det kan bli det norske svaret på Mont Ventoux, den berømte fjell stigningen under Tour de France.

Lokale hjelpere

Nordlendingene vet også å sette pris på få en slik happening i sitt nærområde. Det er små forhold i de fleste kommunene rittet arrangeres i, og det sier seg selv at det kan bli en del logistikkproblemer når det plutselig kommer et stort innrykk sørfra. Dette har blitt løst av lokale som har stilt opp med utleie av egne boliger og kjøredugnad.

Verdens nordligste sykkelritt

Verdens nordligste og potensielt verdens vakreste sykkelritt, er merkelapper Arctic Race of Norway kan smykke seg med. Det syvende arrangementet finner sted 15. til 18. august 2019. Tyve lag fra hele verden, inkludert åtte Tour de France-lag og tre norske, tar turen nordover. Det burde alle sykkelinteresserte nordmenn som vil oppleve noe helt spesielt gjøre også. Det er duket for en sykkelfest uten like!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *