Bakgrunn

Sykling har lenge vært en idrett som utrolig mange nordmenn er interessert i. Likevel ser man at sporten i relativt stor grad er mannsdominert, men i 2014 ble det en endring på dette. Da ble nemlig det første Ladies Tour of Norway-rittet arrangert. Ladies Tour of Norway er et norsk etapperitt i landeveissykling som arrangeres årlig i Østfold.

Fra 2017 ble rittet kategorisert som en del av UCI Women’s WorldTour, hvilket gjør det til det eneste etapperittet i Skandinavia med WorldTour status. UCI WorldTour er en serie uavhengige profesjonelle landeveis-sykkelritt, og syklingens høyeste liga. Hvilket vil si at rittet ble sett på som et profesjonelt ritt, og med dette meldte alle de beste profflagene i verden seg til Ladies Tour of Norway.

Ladies På Tur

Ladies Tour of Norway har også slått seg sammen med «Ladies På Tur». Det er et mosjonsritt for kvinner i alle aldre, og for en deltakeravgift på bare 390 kr, får man både engangslisens, tidtaking og goodiebag. Sammen lager rittene en real folkefest i Halden, hvor sykkelentusiaster kommer fra hele verden for å delta, og hvor Halden blir satt på det internasjonale kartet.

Under Ladies På Tur kan man velge mellom to løyper, som begge har mål ved Kongens Brygge. Den korte løypa er cirka 2,7 mil, og starter i Aremark sentrum, går til Tistedal, og deretter mål. Den lange løypa er cirka 6 mil, og starter ved Coop Xtra på Grønland, går til Tistedal, deretter via Bjørkebekk til Aremark, så tilbake til Tistedal, og deretter mål.

Arrangøren og elitens løype

Rittets arrangør består av ressurspersoner fra Norges Cykleforbund, i tillegg til vertskaps-klubben Halden CK, og flere andre klubber som ønsker å fremme jentesykling i Norge. Det er tydelig at de har hatt suksess, da det allerede i 2014 var 18 UCI-lag på start,. Dermed er Ladies Tour of Norway det eneste sykkelrittet i Norge, som faktisk samler hele verdenseliten.

Rittet foregår i fire etapper. Den første går mellom Åsgårdstrand og Horten med en runde i det indre av fylket. Dagen etter skal de sykle fra Mysen til Askim. Deretter fra Moss til Halden. Og til slutt fra Svinesund til Halden. Altså to målganger i hjembyen Halden, opp den knalltøffe Knardalsbakken. Arrangørene ønsket seg en hard avslutning på rittet, og det har de fått.

En folkefest uten like

Det er tydelig at det er utrolig mye som foregår i Halden denne fantastiske august-helgen, så det er definitivt verdt å ta turen. Mange tenker kanskje at dette ikke kommer til å være noe for dem, siden de ikke er noe gode til å sykle, eller kanskje fordi man ikke er kvinne, og hva skal man da gjøre under et sykkelritt kun for kvinner?

Denne helgen er hverken ferdighet eller kjønn noe hinder for å kose seg i Halden. Siden Ladies Tour of Norway og Ladies På Tur arrangeres samtidig, i tillegg til et eget barneritt, finnes det noe for alle ferdighetsnivåer. De som ikke kan eller vil sykle, kan utforske all underholdningen som er blitt satt opp, i tillegg til rittene, for den er det mye av.

Lagene

Som nevnt så blir folk fra hele verdenseliten trukket til Ladies Tour of Norway. Norge stiller selvfølgelig opp, så det norske landslaget er på plass, i tillegg til vårt eneste profflag, Hitec Products. Kan det bli stort bedre enn å se våre egne landsmenn suse rundt i Østfold gjennom fire fellesstart-etapper, med entusiastiske fans som heier på alle kanter?

Oppsummering

Alt i alt er det klart at det er i Halden det skjer mellom 22. og 25. august i år, så har man muligheten er det definitivt å anbefale å ta turen. Her vil det være vanskelig å ikke finne underholdning som passer akkurat deg, enten din form for underholdning er oppå sykkelen, eller kanskje et godt stykke unna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *