Birkebeinerrittet – et tradisjonelt norsk ritt

Dersom du liker å konkurrere og er aktiv innen idrett, har du nesten garantert hørt om Birkebeinerrittet, også kjent som bare «Birken» på folkemunne. Birken er kanskje mest kjent som et skirenn, men traseen brukes også når det ikke er snø, noe Birkebeinerrittet er et godt eksempel på. Dette er et sykkelritt som er blant de mest kjente i Norge.

Birkebeinerrittet strekker seg fra Rena til Håkons Hall som ligger i Lillehammer. Til og med år 2016 var dette rittet 92 km langt, men etter diverse endringer på løypen i 2016, ble traséen noe forkortet. I dag er rittet 86 km langt, altså 6 km kortere enn tidligere. Dette er fortsatt langt, og en spennende utfordring for de fleste syklister.

Om Birkebeinerrittet

Den 86 km lange traséen som strekker seg helt fra Rena til Håkons Hall, er svært populær blant konkurrerende syklister. Måler vi etter antall deltakere, er dette faktisk verdens største sykkelritt innen sjangeren terrengsykling. Det var i 1993 at løpet ble arrangert for første gang, etter at Snorre Moen, Morten Østli og Tor Fredriksen fikk en idé om å lage et sykkelritt over fjellet.

Sammen la de tre mennene opp en trasé, som stort sett er lik den dag i dag. Den 11. september 1993 var traséen et faktum, da 1 327 deltakere meldte seg på. Siden den gang har interessen for å delta blitt større og større for hvert år. Det er imidlertid et maksimum antall deltakere som kan delta, og rittet blir fullbooket hvert år.

Den tradisjonelle ryggsekken

I likhet med Birkebeinerrennet, altså Birken-traséen for skiløpere, må hver av deltakerne ha en ryggsekk som veier minst 3,5 kg, og denne må fraktes fra start til målstreken. Vekten skal tilsvare vekten på et nyfødt barn, eller rettere sagt Håkon Håkonsson, som ifølge mytene skal ha blitt båret tvers over fjellet av de originale birkebeinerne Skjervald Skrukka og Torstein Skjevla i 1205.

De prøvde å redde kongssønnen fra å bli drept, og så seg nødt til å flykte med barnet over fjellet. Birken er altså til minne om denne hendelsen, og årsaken til at alle må bære med seg en sekk. I tillegg skal sekken fylles med nødvendig utstyr, som for eksempel lappesaker, drikke, klær, mat og førstehjelpsutstyr som plaster.

Mange deltakere og ulike ritt

I dag er som nevnt Birkebeinerrittet det største terrengsykkelløpet vi kjenner til, i hvert fall hvis vi tar utgangspunkt i antall deltakere. Hvert år samles nærmere 15 000 deltakere. Disse deltakerne fordeles på BarneBirken, UngdomsBirken, UltraBirken, HalvBirken, FredagsBirken og det originale Birkebeinerrittet. Her finnes det et ritt for enhver smak, og for både store og små som vil delta.

Som du ser av navnene på de ulike rittene, er de tilpasset forskjellige grupper. BarneBirken passer supert for barn, mens UngdomsBirken er tilrettelagt for ungdom. HalvBirken er – som navnet antyder – omtrent halvparten så lang som Birken, mens UltraBirken er noe lenger. Her gjelder det å finne det rittet som passer dine forutsetninger best, enten du er ung eller gammel.

Om arrangøren

Det er Birkebeinerrittet AS som er arrangøren av Birkebeinerrittet, så vel som LandeveisBirken, og dette aksjeselskapet eies igjen av Lillehammer Cykle Klubb og Rena Idrettslag, som hver har 50 % av aksjene. Birken AS er et nyere selskap som ble etablert i 2014, og eies av Rena IL, Lillehammer Skiklub og Lillehammer Cykle Klubb. Det er Birken AS som har ansvaret for arrangementet.

Om traséen

Som nevnt var traséen 92 km fram til 2016, da den ble forbedret og dermed noe endret, slik at den nå er på 86 km. Du starter i Rena sentrum, og sykler via OL-løypene, Birkebeiner skistadion, Ballettbakken og Lysgårdsbakkene, før du kommer til Håkons Hall. Løpet er langt, men desto morsommere er det å klare å fullføre rittet. Lykke til!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *