Grenserittet – en folkefest for store og små

Grenserittet er en årlig begivenhet for både turglade syklister og ivrige mosjonister. Det populære terrengsykkelrittet går, som navnet hinter om, over grensen mellom Sverige og Norge. Startskuddet går i Strømstad og 80 km senere ender rittet i Halden, hvor slitne syklister møtes av feststemte tilskuere og yrende liv. Det pleier å være folkefest og særdeles god stemning langs løypa.

Selv om hovedløypa til Grenserittet er blant de lengste i Norge av denne typen ritt, er det overkommelig for de aller fleste med normalt god form. Visjonen bak er at det skal være et folkeritt som skaper topp stemning og gode turopplevelser for både store og små. Derfor er det også lagt opp til flere kortere ritt du kan melde deg på om ønskelig.

Strømstad–Halden

Strømstad til Halden er det 80 km lange hovedrittet som går over grensen. Løypa som varierer mellom grus og terreng er ikke spesielt teknisk krevende og går gjennom et naturskjønt og variert terreng. Alle mellom 17 og 70 år som ønsker et mål å strekke seg etter kan melde seg på uavhengig av om målet er å bli best eller bare å gjennomføre.

Det er likevel greit å være obs på at 80 km er langt å sykle. Litt trening i forkant for å tilvenne rumpe og ben kan være lurt for å få mest mulig glede ut av opplevelsen. Arrangørene skriver selv på sin hjemmeside at alle som er vant med å sykle 2 til 3 mil i uken skal ha god margin.

Folkerittet for alle

Grenserittet Midt er tilpasset de som har lyst å delta, men som av en eller annen grunn ikke ønsker å sykle hele distansen. Her er løypen halvert ned til de siste og minst krevende 36 kilometerne. Denne distansen har også egne klasser for unge mellom 13–14 og 15–16 år. Barn helt ned til 9 år kan delta sammen med en voksen.

Vil du bare nyte turen uten å være redd for å være i veien for de ivrigste, er også Grenserittet Midt Trim er alternativ. I trimklassen registreres du til start, men det er ikke rangeringer og premier. Det er til og med tillatt med el-sykkel så lenge du holder deg innenfor tillatt hastighet på 25 km/t. Dette er virkelig en dag for alle!

Ulike klasser

I hovedrittet er det egne aldersklasser for kvinner og menn. Det er tolv aldersklasser for hvert kjønn, med et spenn på fem år i hver gruppe. Alle plasseringer vil bli registrert både innenfor klasse og totalt i løpet. De tre beste kvinner og tre beste menn innen hver klasse premieres. Midt-rittet har en klasse per kjønn og Ung-rittet har to.

Det er i tillegg en eliteklasse for de mest seriøse med strengere krav til påmelding. Deltakere på elitenivå må kvalifisere seg og prestere på et jevnt bra nivå gjennom hele sesongen. De må være registrert med helårslisens, ha klubbtilhørighet og drakt godkjent av NCF. Det er bare to aldersklasser her – de mellom 17 til 18 år og de som er over.

Følg rytterne

For deg som foretrekker å stå på sidelinjen og heie fram en ektefelle, kollega, venn eller kanskje barn, finnes det også et godt tilpasset opplegg. Du kan få løpende SMS-varsling underveis eller laste ned en live-tracking-app. Da trenger du ikke være redd for å gå glipp av noen. Det er bare å finne den beste plassen langs løypa og sette deg godt til rette.

Frivillighet og dugnad

Grenserittet representerer det som er flott ved idretts-Norge. Alle kan delta basert på sine egne forutsetninger og ambisjoner. Rittet drives av frivillige som gjør dugnadsarbeid, og eventuelle overskudd går i sin helhet tilbake til idrettstilbudene i området. I tillegg får familier en fin anledning til å komme seg ut og gjøre noe aktivt sammen. Her er det bare å melde seg på!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *