Sandefjord Grand Prix – for nasjonale og internasjonale syklister

Det er selvfølgelig Sandefjord Sykkelklubb som arrangerer dette årlige rittet. Sykkelklubben ble stiftet i 1935, og allerede den gangen var syklingen en stor greie i Sandefjord. Det første sykkelrittet ble arrangert allerede det året, hvor det var 10 syklister som deltok. Sykkelrittet samlet mange tilskuere og det var også første sykkelritt for alle deltakerne. De syklet en løype på ca. 17 km.

Året 1940 regnes for å være en av sykkelklubbens beste sesonger. Sykkelklubben opplevde et slags gjennombrudd dette året, med mye oppgang. Kåre Røed ble et stort navn innen klubben og han ble raskt kjent over hele landet. Rytterne i klubben fikk til sammen 20 distansemerker dette året, 19 sølv og ett gull. Det var også dette året at foreningen stiftet damegruppen.

Jubileumsrittet i 1980

Det måtte selvfølgelig noe spesielt til når det var 5-årsjubileum for sykkelklubben. Det ble en folkevandring langs den lange løypen som ble satt opp for dette rittet. Løypen var hele 5 mil lang og det var mange interesserte som møtte opp for å få med seg dette. Rittet ble på den tiden regnet som klubbens største og mest vellykkede arrangement.

Det var flere av deltakerne som fikk vist fram sine talenter under dette rittet, og det ble også satt ny norgesrekord. Det ble Odd Westby som satte rekorden, med en tid på 1.19.05. Kåre Røed fikk også markert seg under dette rittet, med en overlegen seier i klasse C og med dagens nest beste tid i alle klasser.

Klubben før og etter krigen

I 1941 ble det idrettsboikott i hele landet og klubben måtte legge ned all aktivitet. Da krigen var over ble det holdt generalforsamling hvor det ble valgt formann til det nye styret. 1945 ble et år hvor klubben virkelig viste sin interesse og pågangsmot. Det var vanskelige tider blant annet grunnet mangel på materialer, slik som sykkelgummi. Dette hindret ikke klubben.

Med litt fantasi og tildelinger fikk klubben arrangert NM i 1946. Løypa som ble satt opp gikk over 10 mil. Eneste deltaker i NM fra klubben var Odd Eriksen, som kom på 27. plass. Det ble mye fremgang for klubben. Til sammen fikk klubben deltatt i 20 ritt i løpet av sesongen i 1947. I 1948 deltok klubben for første gang i utenlandsritt.

Nedgang og oppgang

50-årene skulle vise seg å bli vanskelige for klubben. Det var mangel på ledere og det resulterte i lite deltagelse i ritt og også få rekrutteringer. Fra årene 1953 til 1957 var det kun registrert én aktiv rytter, og fra 1957 var det ingen. Oppgangen skulle la vente på seg, helt til 1961. Først da ble det registrert noen form for aktivitet igjen.

Klubben ble sakte, men sikkert startet opp igjen. Det skulle imidlertid ta tid. I 1964 hadde klubben 25 aktive ryttere igjen, med Tore Larsen som den fremste. I 1968 begynte klubben nok en gang å utpeke seg innen sykling, og året etter ble regnet som et gjennombruddsår for Sandefjord Sykleklubb. Fremgangen startet med at Helge Nilsen vant bronse under junior NM det året.

Damenes deltagelse

Sykkelsporten for damer lå nede i mange år. I 1975 var det kun seks kvinnelige deltakere i NM. En kvinne som ble spesielt lagt merke til var May Britt Nilsen. Hun ble beskrevet som Norges beste kvinnelig syklist, men ikke før i 1973 fikk hun stille i NM. I 1974 fikk hun delta i NM på dispensasjon og vant.

Medlemmer

Sandefjord Sykleklubb er aktiv den dag i dag, og hjemmesiden deres oppdateres jevnlig med informasjon om sykkelritt og med siste nytt fra klubben. Det er mulig å stifte medlemskap via deres nettsider og klubben tilbyr også kurs. Som medlem kan du benytte deg av en rekke medlemsfordeler, samt delta på reiser, kortere turer og andre arrangementer i regi av klubben.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *