Sørlandsidyll på to hjul

Sørlandet Grand Prix var et sykkelritt i landeveissykling som ble arrangert i Kristiansand i årene 2011, 2012 og 2013. Rittet var av typen showritt uten UCI -klassifisering. På startstreken stilte norske sykkelstjerner som Thor Hushovd og Edvald Boasson Hagen, sammen med de beste amatørene. Også kjente internasjonale stjerner som Ryder Hesjedal og Philippe Gilbert har deltatt i Sørlandet Grand Prix.

Første gang Sørlandet Grand Prix gikk av stabelen i 2011 var det belgiske Philippe Gilbert som stakk av med seieren. Året etter var det canadieren Ryder Hesjedal som trakk det lengste strået. I 2013 klarte hjemmefavoritten Thor Hushovd endelig å slå konkurrentene og vant en knusende seier i Sørlandet Grand Prix på hjemmebane foran Alexander Kristoff og Lars Petter Nordhaug.

Light-versjon av «Paris-Roubaix»

Sørlandet Grand Prix hadde originalt løype gjennom Sørlandsparken, og var kalt «Sørlandsparken Grand Prix», men ble flyttet til bysonen i Kristiansand i 2012. Rittet fikk dermed nytt navn og løypen fikk inkludert områder med brostein, som det berømte endagsrittet Paris-Roubaix er kjent for. Grunnet begrenset økonomi var rittet dette året i fare for å bli kansellert, men ble reddet av sponsorer i siste liten.

Økonomien satte også en brems for et stjernespekket show, men arrangørene greide å gi rom for opptil ti proTour-syklister, det vil si syklister som er en del av en av de 18 beste sykkellagene, som får lov til å delta i blant annet Tour de France. I 2012, det andre året Sørlandet Grand Prix arrangeres, innebar dette lag som Euskaltel-Euskadi, Garmin-Sharp, og Lotto-Belisol.

Trøblete oppkjøring i 2012

I 2012 gikk rittet dagen etter temporittet under de Olympiske Leker i London, og det tok derfor lang tid før ryttere ble klarert av landets olympiske komité for å delta i Sørlandet Grand Prix. Dette året stilte flere norske lag, som Oneco, Plussbank-BMC og ØsterHus Ridley. Disse er semiproffe sykkellag. Det var også interesse for å ta inn svenske og danske lag.

Da det endelig ble bekreftet at Sørlandet Grand Prix skulle arrangeres, ble Giro d’Italia-vinner anno 2012 Ryder Hesjedal brukt som et stort trekkplaster. Arrangementet var, sammenlignet med året før, mindre stjernespekket, kanskje særlig grunnet OL i London. I 2011 deltok kjente stjerner som Fabian Cancellara og Philippe Gilbert, som begge deltok i Tour de France tidligere samme år.

Ikke bare for proffsyklister

I samarbeid med Tour of Norway – for kids, ble det arrangert sykkelritt også for barn, som ble sendt på TV2. Året etter ble også konkurranser for skiskyttere inkludert. Skiskytter-løypen var den samme som løypen for syklistene. Blant deltakerne i skiskyting var de største stjernene på det norske landslaget; Tora Berger, Hilde Fenne, Ann Kristin Aafedt Flatland og Synnøve Solemdal.

Sørlandet Grand Prix må ikke forveksles med olabilløpet som arrangeres under samme navn og i samarbeid med Kristiansand Dyrepark og NAF. Olabilløpet har i motsetning til sin motpart på sykkel blitt arrangert i over ti år, og vinnerne av Sørlandet Grand Prix fikk delta i NM i Olabil. Sørlandet Grand Prix for olabiler ble sist arrangert i mai 2017.

Løypa

Da Sørlandet Grand Prix ble arrangert i sentrum av Kristiansand, startet løypa på Øvre Torv i Kirkegata. Rytterne fulgte deretter en rute inn Kongens Gate, nedover til Markens, opp Skippergata og inn på Kirkegata igjen, hvor målgang var på samme sted som start. Runden ble anslått som en drøy kilometer lang, og skulle sykles i en time og et kvarter, eller om lag femti runder.

Sponsortørke setter kroken på døra

Siden oppstarten i 2011 har sykkelstjerner fra hele verden trukket rekordmange tilskuere til gaterittet. Det skulle imidlertid vise seg at denne sørlandsfesten ble kortvarig. Rittet ble arrangert for siste gang i 2013, da det var umulig å få arrangementet på beina året etter. Erik Tandberg uttalte i 2014 at de ikke en gang hadde klart å få inn en tredjedel av den nødvendige finansieringen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *