Tønsberg Grand Prix – sykkelritt med over 50 års historie

Det norske idrettslivet har i lange tider hatt muligheten til å nyte godt av norske byers idylliske beliggenhet, og det norske folks sterke sportsånd. Landskapet i vår lille nasjon egner seg særdeles godt til å bidra til utformingen av sportsløyper, enten det gjelder vintersport eller sommeridretter. Rittet har siden 1966 tatt i bruk Tønsbergs naturlige idyll for å arrangere et spennende og utfordrende sykkelritt.

Det er ingen tvil om at de norske landeveiene egner seg særdeles godt som hvilken som helst form for løyper, enten det gjelder sykkelritt, fotløp, eller en hel rekke andre idretter. Kombinert med de sceniske omgivelsene i vakre Tønsberg kunne Tønsberg Grand Prix alltid by på spennende opplevelser innen idrettens verden, kombinert med forfriskende muligheter til utforskning og oppdagelse i den norske naturen.

Sterke røtter

Tønsberg Grand Prix har en meget sterk historie, som strekker seg helt tilbake til midten av 60-tallet, en tid da norsk idrettsliv var i sterk vekst. Det ble stadig oppdaget nye beliggenheter som kunne tas i bruk for å forme spennende sykkelløyper, og Tønsberg ble fort tatt i bruk – Tønsberg Grand Prix ble dermed avholdt for første gang i 1966.

Dette året var det Tore Milsett, en norsk rytter fra Lørenskog med en sterk framtid i sikte, som gikk av med den sammenlagte seieren. Året etter hans seier i Tønsberg Grand Prix vant han NM i fellesstart, og gjentok også bragden året etter. Milsett vokste seg såpass stor innen sykkelverdenen at han deltok i OL to ganger – i 1968, og 1972.

Sporadisk avholdt

Etter å ha blitt avholdt for første gang i 1966, ble rittet avholdt konsistent på en årlig basis i hele ti år. Siden 1977 har rittet derimot sluttet å bli avholdt jevnlig, og har heller begynt å arrangeres rent sporadisk. Stein Bråthen fra Oslo stakk av med seieren i 1977, etter å ha representert Norge i Sommer-OL 1976 i Canada.

Etter Bråthens seier begynte rittet å avholdes særdeles mindre jevnlig enn det hadde blitt i tidligere år. Rittet ble avholdt med noe konsistens fram til 1980, da Terje Gjengaar, som også vant hele 20 bronse- eller sølvmedaljer i norske mesterskap, gikk av med seieren. Siden dette har Tønsberg Grand Prix kun blitt avholdt to ganger – i 1992, og i 2000.

Kaggestads bragder i 2000

Den norske syklisten Mads Kaggestad fra Vikersund, som eventuelt skulle komme til å bli proffsyklist for både Team Krone og Crédit Agricole, fikk et av sine første store gjennombrudd da Tønsberg Grand Prix ble avholdt for siste gang i 2000. Dette var nemlig året da Kaggestad stakk av med dobbel seier, med gull i både gateritt og 119 km landevei.

Kaggestad gikk i 2002 videre til å sykle for det norske laget Team Krone, før han i 2003 ble plukket opp av Crédit Agricole, et fransk UCI ProTour-lag. Kaggestad fikk delta på en rekke store ritt som medlem av laget, blant annet Vuelta a España i 2006, og ble værende i fire sesonger, til han ikke fikk fornyet kontrakten i 2007.

Gateritt og fellesstart

Tønsberg Grand Prix visste å utnytte den idylliske beliggenheten best mulig, og avholdte dermed to forskjellige ritt hver gang arrangementet fant sted. På lørdager var det gateritt gjennom de spennende utformede gatene i Tønsberg by, mens det på søndager var fellesstart på flere lange strekker med landevei. Enkelte ryttere, som Mads Kaggestad og Knud Knudsen, har prestert å stikke av med seieren på begge rittene.

En rik historie

Er du interessert i norsk idrett, eller sykkelritt i sin helhet, vil du ikke angre på å sette deg inn i den rike historien som følger Tønsberg Grand Prix helt tilbake til 60-tallet. Løypene er interessante og godt utformede, og rytterne har i mange tilfeller gått videre til å representere Norge ved store begivenheter som Sommer-OL. Brenner du for idrett vil du elske dette rittet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *